Muistoissamme

rusina.jpg

RUSINA 2001-2014

Rotu: suomenlammas (100% jaalanlammas)
Väri: (m) mäyrä 
Sukulinja: 68
Emä: Maya
Isä: - 
Luonne: tempperamenttinen johtajatyyppi. Hyvin perhekeskeinen.

Muuta:
 Rusina tuli meille vuonna 2005 helmikuussa lähes karvattomana, kaksi viikkoisen karitsansa Murun kanssa Jaalasta. Tämä pieni, sisukas uuhi oli täysin ainutlaatuinen. Sen aikuispaino oli vain hieman yli 40 kiloa, mutta se oli vuosikausia katraan kiistaton johtaja, joka ei koskaan antanut periksi itseään kaksi kertaa painavimmillekaan uuhille. Ihmisiä, joista Rusina ei pitänyt, se saattoi puskea. Omilleen se oli uskollinen ystävä. Se oli myös erittäin perhekeskeinen. Kun puoli vuotta myöhemmin tietämättä sukulaissiteestä ostin Rusinan äidin Mayan katraaseeni, ihmettelin miksi Rusina huutaa laitumella tauotta sisällä karanteenissa olleiden lampaiden perään. Selvisi, että yksi niistä oli Rusinan äiti. Näiden elinikäinen ystävyyssuhde säilyi Maya-mummon kuolemaan saakka: äiti ja tytär laidunsivat vuodesta toiseen aina rinta rinnan laitumella. Yhtä tiivis suhde Rusinalla oli myös tyttäreensä Muruun.
Rusina jouduttiin nukuttamaan ikiuneen keväällä 2014 alaetuhampaiden menettämisestä johtuvan yleiskunnon heikkenemisen takia. Rusinaa jäivät kaipaamaan sen tytär Muru ja lukuisat lapsenlapsenlapset ja monta ihmisystävää, joiden mieliin se ehti elämänsä aikana tempauksillaan jäämään. 


MUSTASILMÄ-SUSANNA 1999-2013

mustasilma3.jpgRotu: suomenlammas (100% jaalanlammas)
Väri: harmaankirjava
Emä: -
Isä:
Luonne: seurallinen, utelias, aina ensimmäisenä joka paikassa. 

Muuta: Mustasilmä-Susanna sokeutui kesällä 2012, mutta opetteli pärjäämään ilman näköaistiaan. Kukaan ulkopuolinen ei olisi arvannut "Suskin" olevan sokea, sillä se tuli edelleen ensimmäisenä tervehtimään vieraita. Talvi meni mukavasti toisten mummolampaiden kanssa erityishoidolla, mutta kesän kynnyksellä "Suskin" voimat hiipuivat. Maha täynnä kesän ensimmäisiä keltaisia voikukkia se nukkui eläinlääkärin avustamana ikiuneen läheistensä Murun ja Rusinan läsnäollessa. "Suskia" jäivät kaipaamaan myös sen tytär Lapin-Vuokko ja kaikki lapsenlapset. 

MAYA 1997 - 2012

maya.jpgRotu: suomenlammas (100% jaalanlammas)
Väri: haalistunut mäyrä
Emä: Manta
Isä: - 
Luonne: perhekeskeinen

Muuta: Maya-mummo oli lähes koko katraamme kantaäiti ja erittäin perhekeskeinen. Se kulki laitumella aina yhdessä aikuisen Rusina-tyttärensä kanssa rintarinnan. Maya oli todella pieni uuhi, jonka sisukas luonne kyllä pehmeni iän myötä. Maya oli aina ystävällinen ihmisille. Viimeisenä talvena sen voimat alkoivat pikkuhiljaa heiketä ja eläinlääkäri nukutti mummukan ikiuneen joulun välipäivinä 2012. Mayaa jäivät kaipaamaan tyttäret, tyttärentyttäret ja lukuisat muut lapsenlapset sekä valtava määrä ihmisystäviä, joita se ehti pitkän elämänsä aikana saada. 

SAARA 2004-2012

saara.jpgRotu: suomenlammas (100% jaalanlammas)
Väri: mäyrä
Emä: -
Isä: - 
Luonne: ihmisrakas, hyvä emo, herkkä muutoksille

Muuta: Saara oli todella kultainen uuhi, joka tuli laitumelta takuuvarmasti ensimmäisenä hakemaan rapsutuksia. Hurjaksi se muuttui karitsoinnin yhteydessä ja oli ylisuojeleva karitsoitaan kohtaan ensimmäiset pari viikkoa. Saara on ensimmäinen ja ainoa uuhi, joka vaikeassa poikimisessa avustaessani yritti tuskistaan huolimatta purra ja puskea minkä ehti. Tuosta vaikeasta poikimisesta syntyivät kolme ruskeaa tytärtä Sara, Taara ja Vaara, joilla on äitinsä identtinen luonne ja ihana villa. Saaran hieno luonne ja vahvat emo-ominaisuudet periytyvät myös sen lapsenlapsille. Se Saaran luonteessa, mikä ei ole onneksi periytynyt, oli sen voimakas herkkyys muutoksille. Toisin kuin useimmat muut jaalat, Saara ei ikinä sietänyt muutoksia tai uusia tilanteita. Se huusi monta päivää laitumelta sisälle ja sisältä laitumelle ennen kuin sopeutui. Saaraa jäivät kaipaamaan sen neljä tytärtä ja lukuisat lapsenlapset. Saaran sukua taitaa olla katraassamme kaikista eniten, hyvän luonteen ja villan ansiosta. 

SARA 2008-2017sara.jpg

Rotu: jaalansukuinen suomenlammas
Väri: ruskea
Sukulinja: 16
Emä: Saara
Isä: Ragge
Syntymävuosi: 2008
Luonne: aina valmis hellittelyyn, paitsi karitsoituaan on ensimmäisen viikon aggressiivinen puolustamaan pienokaisinaan.

Muuta: Sara oli yksi Saaran kolmosista, joille olin päättänyt antaa eläkeläispaikan. Tämä legendaarinen uuhikolmikko saisi elää katraassamme niin kauan, kuin terveenä pysyisivät. Mutta sitten tuli se kauhea syksyinen aamupäivä, kun Muru juoksi hädissään laitumelta lampolaan hakemaan apua toinen etujalka raadeltuna raivokkaasti haukkuva, aggressiivinen karhukoira kintereillään. Sinä päivänä lammaslauma juoksi hädissään ympäri laidunta, paitsi yksi. Näin jo kaukaa, että yhdelle Saaran kolmosista oli käynyt pahasti, pahemmin kuin muille. Sara makasi laitumella kyljellään ja olin varma, että se on kuollut. Mutta se ei ollut, vaan jonkinlaisessa shokissa. Sen suusta tuli vaahtoa ja se hengitti hyvin nopeasti. Pikkuhiljaa Saran tilanne kuitenkin koheni niin, että se saatiin talutettua sisälle lampolaan eläinlääkärin tutkittavaksi. Sara hoidettiin ja toivo oli suuri sen toipumisesta. Kuitenkin muutama kuukausi tapahtuneen jälkeen Saralle alkoi kehittyä vaikeita fyysisiä komplikaatioita ja koska jokin Sarassa oli myös henkisesti särkynyt koiran hyökkäyksen jälkeen, oli pakko tehdä raskas päätös ja päästää Sara niille vihreämmille laitumille, joissa koskaan laidunrauhaa ei yksikään petoeläin särkisi. 
Sara on yksi niistä uuhista, joista voi sanoa, ettei se koskaan unohdu, ja sitä jäivät kaipaamaan kaikki, myös monet ihmiset, joita Sara kohtasi viettäessään kesiä maisemanhoitotöissä tai ollessaan kyläpäivillä halilampaana. Sara oli luonteeltaan täysi kymppi. Se rakasti ihmisiä ja rapsuteltavana oloa. Se oli huippuhyvä emo, joka suojeli karitsoitaan tarvittaessa vaikka hampain. Sara jäi muistoihin myös legendaarisena korvansa repijänä - sille piti elämänsä aikana tilata peräti 5 korvausmerkkiä vasempaan korvaan. Saran tämä taito ylsi myös koruihin ja se ehti repiä kaksikin kaulakorua rapsuttelijansa kaulasta elämänsä aikana. 
Sara poiki usemman kerran ja sen viimeisimmät jälkeläiset, ruskea Pepsi-uuhi ja valkoinen Frisco-pässi ovat molemmat katraassamme siitoseläiminä. Sara on periyttänyt mahtavan luonteensa ja olemuksensa Pepsille, joka myös tulee mielellään vieraidenkin ihmisten rapsuteltavaksi. Saaran kolmosista Saran täyssiskot Taara ja Vaara ovat myös katraassamme edelleen.